Efter en familjesemester eller en resa till utlandet återvänder du hem, ibland med några skråmor eller insektsbett men nästan alltid med fantastiska intryck och för det mesta mängder av bilder. Om myggbetten inte slutar att klia och minnena av semestern börjar blekna vill du förmodligen skydda dina semesterbilder mot att försvinna in i ett digitalt nirvana och bevara de lyckliga dagarna i levande färger. Att skriva ut ett semesteralbum är perfekt för att bevara lyckliga minnen men också en perfekt presentidé för nära vänner och familj.


Tips för att designa ditt nästa semesteralbum:


Välj ett färre antal bilder

Om du, som vår korrespondent, trycker av ofta, har du tagit många bilder på din semester - ett mycket vanligt fenomen. När bildskörden så stor, bör du sortera bilderna och bara välja de bästa bilderna för varje händelse eller dag. Fundera på hur du bläddrar igenom ditt semesteralbum om tio eller tjugo år och välj antalet bilder så att du undviker att upprepa samma plats eller händelser. Istället för att sortera semesterbilderna kronologiskt är det ofta effektivare att sortera dem utifrån teman. En mapp med bilder från hotellet eller platsen där ni vistades, en mapp med strandbilder etc. - oberoende av vilken dag som du besökte orten. Om du har få bilder, kan du visa särskilda bilder i ett större format över hela sidan. På en dubbelsida blir landskap ännu mer imponerande. Till skillnad från väggbilder där större ofta är bättre, tittar du normalt sett på ett fotoalbum när du håller det framför dig i händerna. Ditt semesteralbum behöver därför inte vara i XXL-format. Genom att variera bildramformat och -storlek blir boken intressantare och du kan lyfta fram enstaka bilder eller händelser. En A4-landskapsbild är imponerande när den finns med i ett fotoalbum. Använd hela sidor och då och då dubbelsidor för de där riktigt lyckade bilderna. Om du placerar flera bilder på en sida är det en god idé att använda smala, vita ramar - på så sätt blir bilderna bättre och särskilt mot färgad bakgrund. Om du vill lyfta fram ett intressant eller roligt foto under bilder av samma storlek, kan man vrida bilden med tre till sex grader för att sätta fokus på en viss detalj.


En annan bra idé: Skicka riktiga fotovykort direkt från din smartphone


Så länge som minnena är färska är det bra att skriva ut namnet på platser och personer. Även kartor med vandrings- eller färdrutter kan lätt sättas in i privata resealbum. Arbetet är en investering i framtiden då man i annat fall kan ha glömt namnet på vissa platser och semesterbekanta.

Det är säkrare att använda en app eller programvara för fotobokdesignen än webbläsaren

Du har en lång rad alternativ om du vill trycka ett fotoalbum på internet som CEWE-fotobok, FotoInsight, Önskefoto eller Smartphoto. Hos vissa leverantörer kan man skapa ett fotoalbum direkt i webbläsaren utan att man behöver installera en app. Att installera en app är dock säkrare och mer flexibelt. För att hitta det bästa erbjudandet kan du läsa tester av fotoböcker. Din korrespondent skapar sina fotoalbum med FotoInsight Designer. FotoInsight trycker hos den europeiska marknadsledaren och flerfaldigt prisbelönta cewe fotobok. Programmet FotoInsight Designer för att designa fotoböcker finns för Windows, Mac och Linux samt som app för pekdatorer. Med programmet har man störst designmöjligheter av alla gratisappar för fotoböcker och användningen är mycket intuitiv. I fråga om fotobokformat, -storlekar, bindning och sidbeläggningar erbjuder ingen annan fotoboksleverantör fler möjligheter. Urvalet är så stort så att det i början kan vara överväldigande. Det finns en bloggpost som är till hjälp vid valet av rätt papperskvalitet samt valet mellan glänsande och matt beläggning för din semesterfotobok: http://iitm.be/glanspapper

Du kommer säkerligen vilja titta på dina semesterfotoalbum direkt och många gånger också under de kommande åren. Lycka till med designen av ditt personliga resealbum!